Виена 2026 - Обща тема
- DJVladi
Re: Виена 2026 - Обща тема
И така ... както всяка година и тази да направя разбор на участницити или иначе казано да им разкатая фамилиите.
(Любимото ми занимание, а за колегите съфорумци повод да се заядат, че не разбирам, а пък аз после да им напомня - Аз казах ли ви?!)
Ще гледам да не съм много лош и ще се опитам да използвам по-щадящи определения, но ... не обещавам.
Трябва да отбележа, че репетициите във Виена не са играли роля в преценката ми.
(Тази година реших да ти подредя според рекапите от двата полуфинала, че да не пропусна някой.)
Първи полуфинал
Молдова - Тъпа песен изрецитирана на един тон. Еклектика и шовинизъм - никога не върши добра работа.
Швеция - Ханъмата има може би най-слабата шведска песен някога участвала на Конкурса. И тук може би трябва да подчертая, че това издание на Евровизия ясно показва реалната ситуация в страните. Мигрантите в Швийдън са голям проблем. Буквално.
Хърватска - Вещерките са ни за гледане, ни за слушане. Не се траят.
Гърция - Поредната тъпа песен, отново изрецитирана на един тон. Този "а ла Супер Марио" wanna be ми напомня за Шелдън - да не ти е в къщата. Не знам коя жена би го поискала, а за мъж - да не говорим. За мен това е големият флоп на годината.
Португалия - Тия няма да се уморят да пращат къхърни песни, които никой слуша и които стават единствено за пиш-пауза.
Грузия - Една от малкото песни, които ми привлякоха вниманието тази година. Кефи мЪ, но не мисля че ще се класира много високо.
Италия - И мирише на нафталин и изглежда такъв.
Финландия - Отново песен на един тон. Пеенето е зле, цигуларката става. Доста е надценена (песента, не цигуларката), но явно драмата се харесва.
Черна гора - Тамара от Нова ЗаГора. Не ми е по вкусът, но има нещо в тази песен. Ама както се казваше във вицът - Има, ама ще го извадя след малко.
Естония - Тия отдавна трябваше да са се пенсионирали и да си стоят в къщи да гледат внуците, а не да им правят изкуствено дишане.
Израел - Ох, как да го кажа по-меко? Това разстрояване и този ритъм са иделни за повръщане и колики.
Германия - Не е никак лошо рециклирано Fuego, но това няма да е достатъчно да отлепи швабите от дъното на таблицата.
Белгия - Слабо запомняща се еднодневка.
Литва - Силно се надявам "тенекиеният човек" да не получи натравяне на кръвта от замазката. Иначе песента е пълна скръб.
Сан Марино - Много съм заинтригуван КОГО ще покани догодина Senhit. Може да е ЛилитУ! Знае ли човек?! Песента е слаба, но пък шумът около нея голям.
Полша - Слаба песен, никаква изпълнителка. Чудя се прословутата полска спора за кого ще гласува.
Сърбия - Не мога да разбера от какъв зор избраха това чудо. Ни е турбо фолк, ни балканска балада. Направо си е нищо. Нищо че се дере и крещи като гламаво.
Втори полуфинал
България - Манджа с грозде. С това ли трябваше да се завърнем на юбилейното издание? Или просто трябваше да се завърнем за юбилея?! И кой идиот измисли тая дума, която чужденците не могат да произнесат, а я мислят за българска.
Азер - Рускинята е пълна скръб, песента - също.
Румъния - Още една wanna be, която изобщо не се вписва в картинката. А мамалигарите имат такива традиции в диското. Защо бе джанъм, защо?
Люксембург - Тъжна картинка. Мадър нейчър - отдавна й таковаха майката, ама явно не е достатъчно.
Чехия - Тоя млад дихател явно е недотакован, а е трябвало.
Франция - Не съм фен на поперата, но това ми харесва. Мисля, че най-накрая франсетата ще докопат домакинството, за което мечтаят от 50 години.
Армения - Още една песен на един тон.
Швейцария - Безлична песен. Никой няма да я помни след конкурса. Дори изпълнителката.
Кипър - Поредното wanna be, този път Хадисе Али Ескпрес от Лондон. Яла яла. Не е лошо да въртиш кълки парче.
Австрия - Може би най-тъпата песен тази година, въпреки че и тук нещата са много копирани и то откъде ли не.
Латвия - Извинявайте, бях до тоалетната и се напъвах като тая на сцената.
Дания - И тук има някакво напъване, което довежда до нищо.
Австралия - За мен това е най-хубавата песен тази година. И като композиция и като изпълнение. Жалко, че няма да им дадат да домакинстват.
Украйна - Инфантилна песен, инфантилна певица. Писна ми да ги бутат напред.
Великобритания - Още една тъпа песен на един тон. Тук дилемата ми е - последни или предпоследни.
Албания - Типичната за тях дълбоко драматична и лишена от всякаква връзка с настоящето песен. Нафталин.
Малта - Белла, белла, белла. Ай сиктир.
Норвегия - Поредното wanna be. Единственото хубаво нещо тук е гащеризончето, ама и то вече излезе от мода.
Та така ... това е накратко и културно разпарчатосването на песните от тазгодишното юбилейно издание.
Повечето от песните няма да се помнят и слушат след Конкурса, дори и на огейски събирания. Да не говорим за нещо повече, като да речем да намерят място в ежегодните класации на евровизионните песни.
За пореден път се вижда всеобщата немощ и липса на нови идеи и хубави песни.
Отново се залага на визия, а не на съдържание.
Това е конкурс за ПЕСЕН.
(Любимото ми занимание, а за колегите съфорумци повод да се заядат, че не разбирам, а пък аз после да им напомня - Аз казах ли ви?!)
Ще гледам да не съм много лош и ще се опитам да използвам по-щадящи определения, но ... не обещавам.
Трябва да отбележа, че репетициите във Виена не са играли роля в преценката ми.
(Тази година реших да ти подредя според рекапите от двата полуфинала, че да не пропусна някой.)
Първи полуфинал
Молдова - Тъпа песен изрецитирана на един тон. Еклектика и шовинизъм - никога не върши добра работа.
Швеция - Ханъмата има може би най-слабата шведска песен някога участвала на Конкурса. И тук може би трябва да подчертая, че това издание на Евровизия ясно показва реалната ситуация в страните. Мигрантите в Швийдън са голям проблем. Буквално.
Хърватска - Вещерките са ни за гледане, ни за слушане. Не се траят.
Гърция - Поредната тъпа песен, отново изрецитирана на един тон. Този "а ла Супер Марио" wanna be ми напомня за Шелдън - да не ти е в къщата. Не знам коя жена би го поискала, а за мъж - да не говорим. За мен това е големият флоп на годината.
Португалия - Тия няма да се уморят да пращат къхърни песни, които никой слуша и които стават единствено за пиш-пауза.
Грузия - Една от малкото песни, които ми привлякоха вниманието тази година. Кефи мЪ, но не мисля че ще се класира много високо.
Италия - И мирише на нафталин и изглежда такъв.
Финландия - Отново песен на един тон. Пеенето е зле, цигуларката става. Доста е надценена (песента, не цигуларката), но явно драмата се харесва.
Черна гора - Тамара от Нова ЗаГора. Не ми е по вкусът, но има нещо в тази песен. Ама както се казваше във вицът - Има, ама ще го извадя след малко.
Естония - Тия отдавна трябваше да са се пенсионирали и да си стоят в къщи да гледат внуците, а не да им правят изкуствено дишане.
Израел - Ох, как да го кажа по-меко? Това разстрояване и този ритъм са иделни за повръщане и колики.
Германия - Не е никак лошо рециклирано Fuego, но това няма да е достатъчно да отлепи швабите от дъното на таблицата.
Белгия - Слабо запомняща се еднодневка.
Литва - Силно се надявам "тенекиеният човек" да не получи натравяне на кръвта от замазката. Иначе песента е пълна скръб.
Сан Марино - Много съм заинтригуван КОГО ще покани догодина Senhit. Може да е ЛилитУ! Знае ли човек?! Песента е слаба, но пък шумът около нея голям.
Полша - Слаба песен, никаква изпълнителка. Чудя се прословутата полска спора за кого ще гласува.
Сърбия - Не мога да разбера от какъв зор избраха това чудо. Ни е турбо фолк, ни балканска балада. Направо си е нищо. Нищо че се дере и крещи като гламаво.
Втори полуфинал
България - Манджа с грозде. С това ли трябваше да се завърнем на юбилейното издание? Или просто трябваше да се завърнем за юбилея?! И кой идиот измисли тая дума, която чужденците не могат да произнесат, а я мислят за българска.
Азер - Рускинята е пълна скръб, песента - също.
Румъния - Още една wanna be, която изобщо не се вписва в картинката. А мамалигарите имат такива традиции в диското. Защо бе джанъм, защо?
Люксембург - Тъжна картинка. Мадър нейчър - отдавна й таковаха майката, ама явно не е достатъчно.
Чехия - Тоя млад дихател явно е недотакован, а е трябвало.
Франция - Не съм фен на поперата, но това ми харесва. Мисля, че най-накрая франсетата ще докопат домакинството, за което мечтаят от 50 години.
Армения - Още една песен на един тон.
Швейцария - Безлична песен. Никой няма да я помни след конкурса. Дори изпълнителката.
Кипър - Поредното wanna be, този път Хадисе Али Ескпрес от Лондон. Яла яла. Не е лошо да въртиш кълки парче.
Австрия - Може би най-тъпата песен тази година, въпреки че и тук нещата са много копирани и то откъде ли не.
Латвия - Извинявайте, бях до тоалетната и се напъвах като тая на сцената.
Дания - И тук има някакво напъване, което довежда до нищо.
Австралия - За мен това е най-хубавата песен тази година. И като композиция и като изпълнение. Жалко, че няма да им дадат да домакинстват.
Украйна - Инфантилна песен, инфантилна певица. Писна ми да ги бутат напред.
Великобритания - Още една тъпа песен на един тон. Тук дилемата ми е - последни или предпоследни.
Албания - Типичната за тях дълбоко драматична и лишена от всякаква връзка с настоящето песен. Нафталин.
Малта - Белла, белла, белла. Ай сиктир.
Норвегия - Поредното wanna be. Единственото хубаво нещо тук е гащеризончето, ама и то вече излезе от мода.
Та така ... това е накратко и културно разпарчатосването на песните от тазгодишното юбилейно издание.
Повечето от песните няма да се помнят и слушат след Конкурса, дори и на огейски събирания. Да не говорим за нещо повече, като да речем да намерят място в ежегодните класации на евровизионните песни.
За пореден път се вижда всеобщата немощ и липса на нови идеи и хубави песни.
Отново се залага на визия, а не на съдържание.
Това е конкурс за ПЕСЕН.
-
jivko naidenov
Съгласен съм с повечето неща изписани от Влади, даже с чудя как се е решил да отдели толкова време за безумно невзрачни песни, да не кажа все едни и същи.
-
jivko naidenov
Ама огейци наредиха ли БГ след Франция и Италия? 
- eDonkey
- still not tryin' to fit in
Значи, Влади, да разбираме, че най-много ти харесват Австралия, Франция и Грузия, също в по-малка степен Германия и Чехия? 

They can take away the rhythm, they can take away the gold. But they can never take away, no they can never take away my soul...
- DJVladi
Направо си станал медиум. Четеш ми мислитеeDonkey wrote: Thu May 07, 2026 10:24 am Значи, Влади, да разбираме, че най-много ти харесват Австралия, Франция и Грузия, също в по-малка степен Германия и Чехия?![]()
- DJVladi
Циркът започва с тюркоазен килим.
Кой идиот реши, че отново трябва да имаме тюркоазен на цвят килим.
Започва в 17:00 CET
Кой идиот реши, че отново трябва да имаме тюркоазен на цвят килим.
Започва в 17:00 CET

- DJVladi
- DJVladi
Май Великобритания и Швеция ще спорят за титлата Най-шантав тюркоазен килим
- DJVladi
- eDonkey
- still not tryin' to fit in

Откъсите от репетициите с оставени само вокали (според мен, на шведката можеше да й отрежат и записаните вокали).
Бях изненадан колко постна е всъщност Гърция като песен докато го гледах това.
А нашето "бангарангабангрангабангаранга" на запис ли е?

They can take away the rhythm, they can take away the gold. But they can never take away, no they can never take away my soul...
- DJVladi
Аз се "влюбих" в сръбската песен. Голямо дране.eDonkey wrote: Mon May 11, 2026 12:11 pm
Откъсите от репетициите с оставени само вокали (според мен, на шведката можеше да й отрежат и записаните вокали).
Бях изненадан колко постна е всъщност Гърция като песен докато го гледах това.
А нашето "бангарангабангрангабангаранга" на запис ли е?Нещо се обърквам с толкова версии.
Тук много ясно си личи колко всъшност е зле положението с КОМПОЗИРАНЕТО и колко много се залага на визията. Как се използват разни хватки да се "фулва" публиката съз записаните бек-вокали или електронни тонове, които имитират човешки глас и хората си мислят, че певицата взима някакви страхотни височини. Ясно си личи кой на какво ниво е като певец и не е необходимо да си страхотен вокалист, за да изпееш една лесна песен на два тона.
Делта ми затвърди високата си класа и за мен тя е на светлинни години пред всички останали.
Вече се съмнявам, че за трета поредна година трофеят ще е за попера песен.
- nia
Форумът за "живущите в чужбина" бе оправен, но ,за съжаление, нямаме честта да коментираш в него победата на България, щеше да е интересно след като винаги си харесвал Дара...Tomoe wrote: Sun Apr 26, 2026 3:54 am Браво, сети се някой да оправи форума за живущите в чужбина. Ама другите дали ще се върнат, съмнява ме.
Тази година дори не съм чул всички песни. Нашата е потрес, стана ми жал за журито в студиото, дето уж я "избра". Финландия не знам защо е фаворит, нищо особено.