Евровизия 2026 - Финал /16.05.2026/

Форум за всички събития около провеждането на Евровизия 2026 във Виена
eDonkey
still not tryin' to fit in

Re: Евровизия 2026 - Финал /16.05.2026/

Post by eDonkey »

Видео, което обобщава всичко, което се случи погрешно на Евровизия 2026. Нещата, които ми направиха впечатление - три пъти сцената не беше готова навреме, грешката в куиза с Джедуард (и аз го забелязах това и бях объркан), както и проблемът с камерата на чешкото изпълнение. Бях ви споделил, че гледах на място с много проблеми със стрийма и помислих, че проблемът е при нас, но изглежда е идвал точно от Виена. Чешката делегация е поискала да изпълни отново, но са им отказали. Намирам го за несправедливо. #-O

Освиркванията или саботиранията на Израел (израелската делегация можеше да си поиска и повторение в полуфинала) ги забелязахме и ние, де.
Image
They can take away the rhythm, they can take away the gold. But they can never take away, no they can never take away my soul...
eDonkey

Post by eDonkey »

Image
Леле, каймак сме станали ние. И то предвид, че половината финали сме ги пропуснали! (lol) (lol) (lol)
Image
They can take away the rhythm, they can take away the gold. But they can never take away, no they can never take away my soul...
eDonkey

Post by eDonkey »

https://www.actualno.com/music/dylgata- ... 95291.html

"Започнахме да подготвяме DARA за националната селекция на България. Тя имаше един проблем - нямаше хит. Имаше гласа, външния вид, можеше да танцува, но нямаше хит. Но видяхме потенциал. Видях, че е дива. Заложихме на нея", обясни Киркоров.

Киркоров е направил връзката с композитора на "Bangaranga" Димитрис Контопулос, който е бил част от неговия проект Dream Team. Контопулос е написал и двете конкурсни песни на Сергей Лазарев, когато той представяше Русия на "Евровизия". Така се появява "Bangaranga".

Киркоров също така бил човекът, който е постигнал договорка с режисьора на българското участие - Фредрик Ридман. Той е един от най-търсените сценографи на "Евровизия", като е поставял две от победните изпълнения на конкурса - това на Манс Зелмерльов през 2015 г. и това на швейцареца Немо през 2024 г.

Той обяви, че не е присъствал на конкурса, защото участието му "вероятно би предизвикало нездравословен интерес".

Всичко това стана на фона на думи на шефа на "Евровизия" Мартин Грийн, според когото имало шанс Русия да се завърне, защото можело да отговори на изискванията на конкурса, но той коригира първоначалната интерпретация на думите си в смисъл, че не е бил разбран.

https://www.actualno.com/music/ne-znam- ... 97207.html

На практика единственият верен факт в историята около казуса е съвместната работа, която Контопулос е имал с Киркоров, но далеч в миналото. Попитан дали руския изпълнител или екипът му по някакъв начин са участвали в написването или композирането на "Bangaranga", Контопулос казва: "Не, не. Филип… Работихме заедно по проекти за "Евровизия" преди много години. Той ми е приятел, подкрепя ме. Но не, този път беше различен проект. Може би е имал предвид друго. Не знам, може би го е казал, защото сме приятели от няколко години. А може да е недоразумение", каза той в съвместно интервю с Моноар пред RFI.

"Не знам кой е Филип Киркоров" - с този лаконичен коментар пък румънският творец определи опита на прокремълския певец да си припише участие в триумфа на DARA във Виена. По-късно, когато му разясняват, румънецът допълва: "Изглежда, че Филип Киркоров е велик руски артист, който е работил с Димитрис в някои предишни селекции, но няма участие в нашата песен".

Напомням какво каза Драго на 1:05:30:
"Понеже сега в публичното пространство тръгват какви ли не слухове - човекът, който направи контакт между ДриймТийм и БНТ е Филип Киркоров. Това трябва да го знаят онези, които вече започнаха да пишат, защото Филип също се зарадвал на победата на Дара и споделил пред руски медии, че има някаква малка заслуга за това, което се случва. Нахейтили са го здраво, нека знаят каква е истината."

Аз съм объркан кой лъже от всичките герои в тази сценка. Още повече, че Киркоров говори за доста конкретни неща, които са се случили и в които той е бил едно от действащите лица.
Image
nia

Post by nia »

Е, щом се е похвалил пред руски медии Киркоров, да го похвалим и ние и да се приключи, защото наистина заслугата му свършва ДОТУК. Човекът, който направи "контакт". (lol) Ама сега нали сме Russian-friendly държава, няма лошо да се заяви това в национален ефир и да се изпишат страници с мастило, пък който разбрал, разбрал. Не, че беше много сложно някой от БНТ да вдигне телефона или отвори Инстаграм и лично да се свърже с Кондопулос или Бенке... Хората навсякъде говорят английски, занимават се професионално с писане на песни за Евровизия и хореография...Whatever...И един интересен факт - ЕРТ са отказали хореография на Бенке тази година (xaxa)
Да отворя още една скоба - Киркоров вече надмина Г-сон с участията си на Евровизия и е написл повече от 7 песни за там, но нямаше нито една победа. Това, което направи Дара, беше неочаквано дори за него, защото е давал много по-добри /и скъпи/ песни, без да се добере до трофея. (xaxa)

Като цяло разбирам, че заслугата на БНТ се свежда до идеята и даването на СВОБОДАТА на изцяло чуждестранен екип да се заеме с участието на Дара. Песента е написана от четири различни имена, хореографът е швед, вокалните коучове са гъркиня и българка, беквокал е най-добрата гъркиня беквокал, която участва на Евровизия от 90-те години, танцьорите са шведи и т.н...Къртовият труд на Дара и умението и да танцува, и пее, в комбинацията с харизмата, и артистичността и, са главните причини за тази победа. В никакъв случай не я омаловажавам, напротив, винаги добрата работа и усилието биват възнаградени, и това трябва да е посланието. Поздравления за което! Е, играят роля и други фактори, но най-накрая го хванахме този timing и им отвяхме шапките на разни Финландии, Франции, Австралии, Гърции и т.н, дори Израел, които от години се опитват да спечелят, и водят при букмейкъри, и класации. \:D/ .
Изводът - БНТ доста нагласи вътрешната селекция и за мен тя е реалният виновник за недоверието на зрителите и по-голяма част от хейта, който се изсипа. Когато стъкмяваш резултатите, не знам какво очакваш - директно разбиваш реномето и на изпълнителя, и на селекцията, която организираш, та дори на самата Евровизия. Добре, че беше съпругът на Дара и я нави да продължи. Абе победа като на филм... (xaxa) (cheer)
Догодина не знам какво ще правят, но за мен трябва да поканят някое голямо име да ни представи /с вече доказан глас и певчески умения/, или някой супер талантлив млад човек, с интересна песен и отлично пеене, за да затвърдим мнението на чужденците, че в България има можещи и талантливи хора...
(FR) :ymdaydream:
eDonkey

Post by eDonkey »

Не знам вече, виж как Киркоров обяснява, че той тука избрал, там се обадил, ей там го питали, не звучи сякаш само да е дал тука един номер като го слушаш, обаче и другите се държат в стил "той няма нищо общо, работихме с него преди години, не знаем за какво говори". За мен Киркоров си придава излишна важност и леко украсява историята, още повече, че доколкото разбрах в правилата е било написано, че гръка ще бъде замесен. Т.е. не ми се връзва, хем Дара нямала песен (а накрая песента е нейна стара), хем Киркоров помогнал на Дара като се обадил, пък тя Дара трябва да не е била избрана към този момент.
nia wrote: Fri May 22, 2026 3:31 pm Изводът - БНТ доста нагласи вътрешната селекция и за мен тя е реалният виновник за недоверието на зрителите и по-голяма част от хейта, който се изсипа. Когато стъкмяваш резултатите, не знам какво очакваш - директно разбиваш реномето и на изпълнителя, и на селекцията, която организираш, та дори на самата Евровизия. Добре, че беше съпругът на Дара и я нави да продължи. Абе победа като на филм... (xaxa) (cheer)
Накратко това. Просто БНТ от бързане всичко успяват да огелпят, не знам какъв е този талант. Дори за селекцията ни имаше много хубави съвременни имена, млади, разпознаваеми, всичките са по класациите в последните месеци. Събрали ги в студиото на телевизията със скромен бюджет да изпеят нещо, поканили известни имена за жури. Дори след отпадането на известни имена, никой не е бил сърдит и да се кара и да сипе отрова.

И накрая не просто избраха Дара с обяснение за невероятни вокални качества (когато имаше видимо по-добро пеещи от нея), а сътвориха онази гениалност със зрителското гласуване, с която сами настройват хората да бъдат недоверчиви към тях. Тази победа е просто чиста случайност за БНТ и плод на много труд от страна на екипа и, разбира се, най-вече на самата Дара, която ни скри шапките на всички с представянето си във Виена.

Иначе и аз съм съгласен - дори и Лили Иванова да е нямам против. Като домакин трябва да е някое голямо име, защото тук не се борим за победа, а представяме България на Европа и света.
Image
Zen

Post by Zen »

Орлин Горанов :) Като гледам, че италианците винаги имат по някой от старата генерация, пък и много си ги уважаат.
nia

Post by nia »

А питахте ли го Орлин Горанов дали иска да ходи на Евровизия (lol)
Zen

Post by Zen »

;) Сигурно се натиска.
nia

Post by nia »

Според мен абсурд да иска да ходи на Евровизия (lol) Ако беше така, щеше досега да го е направил. ;)
DEeurovision98

Post by DEeurovision98 »

Измина вече 1 седмица от финала. Аз бях страшно близо до сцената на полуфинала и финала. Там където е пианото на Делта и тя се издига, там в дясно бях аз с българското знаме. :D

Винаги съм знаел, че някой ден и аз ще отида на Евровизия и ще видя България да печели. Винаги. И така, като обявиха, че България се завръща аз си знаех, че това е моят шанс.
Запазих си апартамент във Виена някъде в началото на февруари, без да имам билети за шоутата. След като излезе Бангаранга си казах "Това е, ще спечелим тази година". Бях сигурен още от началото, но си го запазих за себе си. Билет за полуфинала си взех през април просто на шега, без да знам какво изпитание ще е.
Дните минаваха, всички говориха за Финландия и Гърция, но аз си знаех, че Дара подготвя нещо страхотно и тя ще е. Може би не е най-талантливата певица и може би няма глас като Селин Дион или други подобни, но Дара е звезда с страшно много харизма и талант. И аз вярвах в нея.

На втория полуфинал се сприятелих с едни албанци, които се оказаха приятели на Алис. Прекарахме вечерта заедно, изпълнена със страшно много емоции. Аз се радвах повече за тях, че те минаха на финал - за нас бях и без това сигурен.
В петък сутринта се срещнах пак с албанците и отидохме до хотела на албанската делегация. Успяхме за 2 минути да се видим с тях. Естествено, че аз нищо не разбрах от албанските им приказки, но Алис казваше нещо "Bulgaria, Bulgaria..." Успях да му кажа, че съм от България и единствените му думи преди да се качи в автобуса бяха "You're gonna win".

И така, прекарах целия петък с албанците във Виена, и съвсем спонтанно вечерта си говорихме дали да си вземем билети за финала (и те нямаха). Цените бяха страшни, но... Взехме си. :D

Събота - 16.05 - албанците и аз сме още в 4 часа следобед пред арената. Пуснаха ни на първата проверка в 6 часа, на втората в 7. Не можете да си представите каква борба беше да минем бързо, за да имаме хубави места. Гърците между другото най-много се блъскаха. :-w

7 и 10, бяхме вече върте, арената се пълнеше с хора, и пред нас бяха само едни израелци и една френска двойка. Последните 2 часа преди финала бяха най-трудни. Страшна жега в тази зала, никакъв въздух, хората се блъскат и потят.... Ако отидеш да си вземеш вода си губиш мястото... И аз просто си стоях и чаках, знаейки, че Дара днес ще избухне.
Финалът започва, емоциите кипят отвсякъде, арената подкрепя всеки изпълнител. Идва време и на България, израелците ме пуснаха най-отпред, за да мога да видя всичко. Лично аз не помня много, но на видеата, които ми пратиха албанците, се чува как викам през цялото време. \:D/
И така, песните си минават, ние едвам издържаме на температурата в арената и се чудим дали да не си тръгнем. Аз им казах ако искат да тръгват, но аз оставам. Някак си и те си знаеха, че Алис няма голям шанс, но все пак искаха да подкрепят държавата си. Аз бях почти дехидрирал, но исках да остана. Беше страшно горещо между хората, няма абсолютно никакъв въздух, няма и вода, всеки се поти, миризмата също не е много приятна... Изживяване си е. :D

И така, точките почнаха, аз помня, че в началото се радвах страшно много, албанците и те за мен. Някъде към 15-16 държава като осъзнах, че дори и журитата ни дават високи оценки и сме на първо място се опитах да се успокоя. Помислих си "Боже, това наистина се случва. Опитай се да усетиш цялата емоция и се отпусни просто". И това беше - всички знаем какво се случи през следващите минути.

Спомням си как напрежението беше страшно голямо, всички трепереха и аз между цялата пълпа постоянно крещях "Bulgariaaaa, Daraaaa, Bangaranga" (cheer) (lol)

Лично на мен ми беше ясно, че 140 точки ще получим от телевота и просто беше въпрос на време, но все пак... Емоцията е неописуема.

Първите, които ме поздравиха веднага, щом стана ясно, че печелим бяха албанците, естествено, и веднага след тях израелците. Те няма никога да прочетат тези думи тук, и аз най-вероятно няма да ги видя отново, но все пак искам да им благодаря много, че ми честитиха и бяха толкова мили и смирени след всичките освирквания (които бяха много шумни в арената) и след като тяхнаха държава остана втора.

След това помня, че прегърнах може би половината арена, снимах се с всякакви рандъм хора и се смеех цяла нощ. :D
DEeurovision98

Post by DEeurovision98 »

Може би тук е мястото да кажа едно голямо БЛАГОДАРЯ за всичко, което Евровизия ми донесе.

Благодаря за цялата емоция през всичките тези години. Благодаря, че израснах с този конкурс и научих толкова много.
Благодаря и на българската делегация, че направи това възможно.
Благодаря на Васил и всички други за първия форум. Благодаря и на Мадлен и на нейния тийм, че така неуморно работят на тема Евровизия.

Благодаря и на всички тук, за всичките години, които прекарахме заедно. Не искам да изреждам имена, защото сигурно ще забравя някой, но форума винаги е бил част от моето ежедневие, и дори да не съм се запознал с никой от вас на живо съм ви смятал като приятели. Благодаря.

И естествено, Благодаря на Дара и цялата ни делегация за цялата емоция. Благодаря им, че ми сбъднаха детската мечта. :D

Благодаря и на себе си, че понякога не обмислям нещата и просто ги правя. И ей така, уж на шега, отидох във Виена и ... спечелихме. (h)

Имам доста видеа и снимки, но на повечето се чува как се опитвам да уцеля някой тон като Антигони.
Затова оставям тази снимка. Това беше след като Дара си изпя отново песента, хората си тръгваха и аз не знаех къде се намирам. Нооооо аз бях много щастлив, и страшно много горд, че съм българин. \m/
DJVladi

Post by DJVladi »

DEeurovision98 wrote: Mon May 25, 2026 2:16 pm Аз бях страшно близо до сцената на полуфинала и финала. Там където е пианото на Делта и тя се издига, там в дясно бях аз с българското знаме. :D
Ами ти ли си този с българското знаме, което се виждаше на всяка песен?!

БРАВО!!!

Не помня кой, но някой спомена и постна снимка как ма'аш байрака и беше написал "Знае ли някой кой е тоя юнак, който така стратегически вее българското знаме, че се вижда на всяка песен?"
За съжаление не съм запазил поста, но ако някой е разбирач как може да го намери да си направи трудът. Има защо.

Още веднъж браво за знамето и поздрави за изживяването. То си е било цяло приключение и спомен за цял живот. :ymapplause:
Bgtop

Post by Bgtop »

Браво, Дойч. Само не разбрах как така е имало билети ден преди финала (shock)
DEeurovision98

Post by DEeurovision98 »

DJVladi wrote: Mon May 25, 2026 8:04 pm
Ами ти ли си този с българското знаме, което се виждаше на всяка песен?!
Не, този беше в Golden Circle, аз бях там, където сцената се разделя. :D Но точно този и нашето знаме ми попречиха да видя всичко от някои изпълнения. (lol)
Знамена пускаха само ако бяха поръчани от официалната страница на Евровизия или купени на място, защото размерите и платът, от който бяха, бяха регулирани. И аз бях поръчал голямо знаме (това от снимката).
Догодина ви преповървам малките знамена, ако сте от правостоящите. :D
Bgtop wrote: Wed May 27, 2026 10:14 am Браво, Дойч. Само не разбрах как така е имало билети ден преди финала (shock)
Имаше много скъпи билети чрез Viagogo. Не е най-сигурната страница, и билетите ти ги пращат часове преди финала, така че не е за хора със слаби нерви. (xaxa)
Билетите (или по-скоро линк към тях) ми пратиха по имейл към 14:00 в деня на финала, за мен лично си беше окей.
Zen

Post by Zen »

Дойч много се радвам, че си си подарил такова страхотно изживяване. И си сбъднал една своя мечта. Аз пролях някоя друга сълза за победата на Дара, макар че едва дочаках финала на гласуването и даже мисля,че ми се губят някакви минути от него.
Post Reply