Ама наистина, Влади, не знам как толкова ги хейтваш обаче ги гледаш в детайли.
Аз искам да кажа първо, че продукцията на изпълненията е както винаги на високо ниво. Казвам го всеки път и отново ще го кажа - няма български изпълнител, за когото да е понижение това да участва в Евровизия - 200млн. зрители, супер сцена, контакти. Дори с всички политически скандали или циркаджийски изпълнения, Евровизия са вероятно най-голямата сцена и шанс, който те ще имат през цялата си съзнателна кариера колкото и да плювват за щяло и нещяло.
Второ, встрани от песенната продукция - програмата, която австрийската телевизия е създала, е ужасно глупава, а водещите са ми доста неприятни като поведение и външен вид. Колкото и мило да е началото с историята на този мъж (пианист?) гледал конкурса с приятели, със своя партньор до момента с
You'll never be alone, това създава стереотипност за зрителите, в която само определени хора могат да се разпознаят. Напълно аналогично с хумореските по-нататък с куиз с въпроси от конкурса или професорката. Аз знам отговорите на въпросите (или почти всички успях да отговоря, при условие, че не гледах внимателно), но за случайните зрители това е ... откровена досада. "Кой от редовете отговоря на текста на песента победител от 1970г.?" Нямам идея защо година след година организаторите превръщат Евровизия във все по-нишово шоу когато имат такива страхотни възможности в тези дигитални времена, в които живеем. Австрия-Австралия идеята е супер, обаче какво стана на практика беше отврат.
Относно песните, искам да кажа, че песните от Финландия и Израел стояха страхотно. Много викане и фалшиво пеене имаше в началото (тая шведка как цял сезон го изкара на куц крак болна, ех), но в края нещата сякаш се пооправиха. Бях изненадан колко добре пасваше всичко на сръбската, а португалската беше като мехлем за ушите след цялата вечност време за гръцкия циркаджия. Искам също да спомена певицата от Полша, която постигна повече от максимум с подобна досадна песен. Белгия имаше много впечатляващи сценични ефекти и все пак бях доста изненадан, че продължи напред.
Малко ми е мъчно за грузинците, които все пак са си и легендарни победители от детския конкурс, но това, което видях и чух просто не заслужаваше финал. Ванила Нинджа ме изненадаха, защото стояха добре на сцената, но с тази песен толкова. Жалко, защото и те имаха някакво реноме да защитават с топ 10 в миналото. Общо взето лоша вечер за ветераните.
Относно изпълненията извън конкурса снощи, италианската песен е с толкова много клишета наблъскани в тия 3 минути, че за мен си е гарантиран топ 3 при зрителите (хайде, да кажем топ 5, защото ще се генерират много изкуствени гласове за Израел и Украйна, които изкривяват крайното класиране). Поради някаква причина зрителите много обичат подобни клишета от Италия, вероятно подсъзнателно се асоциират с класа, опера и т.н. Немската песен може да е малко евтинджос, ама певицата тия 3 минути не спря да танцува, скача, да се хвърля от високо и през цялото време си издържа пеенето без да се задъха. Дойчо беше прав, че е много голям професионалист тази жена.