Евровизия 1991/Рим, Италия

Преглед на класиките от 90-те в конкурса
Post Reply
User avatar
eDonkey
still not tryin' to fit in
Posts: 7878
Joined: Mon Apr 29, 2013 3:45 pm

Евровизия 1991/Рим, Италия

Post by eDonkey » Tue May 30, 2017 12:32 am

Добре дошли в Рим - дом на 36-тото издание на песенния конкурс Евровизия!
Рим (на италиански Roma), е столицата на Италия и област Лацио. Разположен е на реките Тибър и Аниене. Бил е столица на Римската империя, най-могъщата, голяма и най-дълго просъществувалата империя в класическата западна цивилизация. Ватиканът, анклав в Рим, е суверенна държава, седалище на Римската католическа църква и папата. Рим е най-големият град в Италия и един от най-големите европейски градове с площ от 1287 кв. км, а предградията му достигат до Тиренско море. В границите на града населението е около 2,9 милиона жители, но общо почти 3,8 милиона живеят в района на Рим.

Градът съществува от 2800 години, като е бил средище на Древен Рим, по-късно на Папската област, Италианското кралство и Италианската република (съвременна Италия). Рим е известен още като „la Città Eterna“ („Вечният град“), „l' Urbe“ (от латински Превъзходен град) или „Градът на Седемте хълма“.
Според археологическите данни съвременната територия на Рим е обитавана от хора поне от 12 хилядолетие пр.н.е.. Според археологическите свидетелства градът се формира постепенно на основата на скотовъдски селища в горната част на хълма Палатин. Всички знаем легендата за основаването на града на 21 април 753 година пр.н.е. от братята Ромул и Рем, отгледани от вълчица синове на весталката Рея Силвия и бога Марс. Според друга легенда извежда произхода на основателите на Рим от Еней, герой, избягал от победената Троя след Троянската война.

Основаната края на 6 век пр.н.е. Римска република се разраства до превръщането й в Римска империя в края на 1 век пр.н.е. В своето най-голямо могъщество - до 1 век от н.е. Средиземно море се оказва вътрешно за Римската империя, като нейната територия включва цялото му крайбрежие, както и значителна част от Западна Европа. Императорите предприемат мащабни строежи в своята столица и Рим е осеян с внушителни нови сгради, дворци, форуми и базилики. Към 3 век от н.е. обаче започва период на упадък, стихийни бедствия като опожаряването на града или масова чума, унищожила 1/3 от населението му, а и самият град губи от своето плитическо значение. Населението намалява наполовина до 500 хил. души. Към този период ключова роля започва да има и местния епископ, т. нар. Римски папа.
През 846 година арабите разграбват предградията на Рим, но не успяват да преминат градските стени. През следващите няколко столетия, с нарастването на централизацията и влиянието на Римокатолическата църква, Рим възвръща част от някогашното си политическо значение. Градът е център на поклонничество за християните от Западна Европа, както и в центъра на конфликтите между папата и императорите на Свещената Римска империя за влияние в Италия. Благодарение на финансовите ресурси на Папския престол, през втората половина на 15 век Рим измества Флоренция като основен център на Италианския Ренесанс. Папите се стремят тяхната столица да задмине величието на останалите италиански градове и усилено строят нови екстравагантни църкви, мостове, площади и обществени пространства. Папите покровителстват и изкуствата, привличайки в града водещи художници на епохата, като Микеланджело, Перуджино, Рафаело, Гирландайо, Синьорели, Ботичели, Росели. Рим се превръща в център на изкуството, поезията, музиката, литературата, образованието и културата. Градът губи предимно религиозния си облик, превръщайки се в истинско ренесансово средище с множество народни празненства, конни надбягвания, пиршества и дворцови интриги. През 15 – 16 век Рим вече може да съперничи на останалите големи европейски столици по своето богатство, великолепие и архитектура.
Пълен пътепис на Рим прочетете тук.
Image
They can take away the rhythm, they can take away the gold. But they can never take away, no they can never take away my soul...

User avatar
eDonkey
still not tryin' to fit in
Posts: 7878
Joined: Mon Apr 29, 2013 3:45 pm

Re: Евровизия 1991/Рим, Италия

Post by eDonkey » Tue May 30, 2017 12:32 am

Studio 15 di Cinecittà (Студио 15 от Градът на Киното) е сградата, приютила песенния конкурс Евровизия през 1991 г. Открита е през 1937 г. лично от Бенито Мусолини под слогана "Il cinema è l'arma più forte" - "Киното е най-мощното оръжие". Извън пропагандните цели това е и опит за развитие на местната филмова индустрия, която е в криза. Студиото е едно от най-модерните за времето си, като за филмите са доставени дори живи слонове като част от филмовия реквизит.


Съюзниците бомбардират и студиото като част от Рим по време на Втората Световна Война. В следвоенния период - между 1945 и 1947 г. - сградата на студиото е използвана като лагер за бежанци и останали без дом местни, като близо 3000 човека са живели там от Либия, Югославия, Полша, Египет, Иран и Китай, както и от цяла Италия.
След възстановяването му след тези години, студиото отново започва да се използва за снимане на кино. През 50-те години на 20-ти век там са заснети редица големи американски продукции, една от които е "Бен Хур", а самото студио става и асоциация за филмите на "Федерико Фелини".

През 1997 г., след период, който почти отвежда студиото до фалит, италианското правителство го приватизира, като го продава на 80% печалба впоследствие. През лятото на 2007 г. пожар успява да разруши 3000м2 от студиото и околностите. Исторически части от него и специално построени старовремски къщи като използваните в "Бен Хур", остават непокътнати, но други - като построени за поредици на HBO и BBC римски постройки, са разрушени.
Image
They can take away the rhythm, they can take away the gold. But they can never take away, no they can never take away my soul...

User avatar
eDonkey
still not tryin' to fit in
Posts: 7878
Joined: Mon Apr 29, 2013 3:45 pm

Re: Евровизия 1991/Рим, Италия

Post by eDonkey » Tue May 30, 2017 12:33 am

УЧАСТНИЦИТЕ 22 страни изпращат свои представители в конкурса през 1991 г. Холандия пропуска конкурса, тъй като съвпада с Деня в памет на жертвите от Втората Световна Война. На нейно място за пръв път в последните 16 години влиза Малта, на която предната година не й е разрешено да участва заради ограничението в онези времена - не повече от 22 страни да вземат участие. Това е и последното участие за Социалистическа Република Югославия (от следващата година тя ще бъде Федерална Република Югославия, която се състои само от Сърбия и Черна гора). Това е и първото участие на обединена Германия, след като Източна се присъединява към Западна Германия.

РЕГЛАМЕНТЪТ На върха първите 2 песни завършват с еднакъв брой точки. Според регламента победителят е този, който завършва с повече 12 точки, тъй като отново има равенство, предимство има този с повече 10 точки и Швеция получава превес над Франция. Любопитно е, че ако съвременните правила (след 2008 г. - предимство има получилият точки от повече държави) бяха приложени, Франция щеше да спечели конкурса и в двата случая на равенство на върха - през 1969 г. и през 1991 г.

ШОУТО Водещи са Gigliola Cinquetti и Toto Cutugno - единствените италиански победители и до наши дни, спечелили конкурса съответно през 1964 и през предходната 1990 г. Почти цялото предаване е водено на италиански език, което е известен куриоз, тъй като е задължително това да става на френски или английски - двата задължителни езика от EBU.


Информацията е по материали на Уикипедия.
Image
They can take away the rhythm, they can take away the gold. But they can never take away, no they can never take away my soul...

User avatar
eDonkey
still not tryin' to fit in
Posts: 7878
Joined: Mon Apr 29, 2013 3:45 pm

Re: Евровизия 1991/Рим, Италия

Post by eDonkey » Tue May 30, 2017 12:33 am

Участниците в конкурса от 1991г. представят песните си в следния ред:

01. Baby Doll Image Brazil *
02. Stefán & Eyfi Image Horis Draumur um Nínu
03. Georgina & Paul Giordimaina Image Could It Be
04. Sophia Vossou Image I Anixi
05. Sandra Simó Image Canzone per te
06. Thomas Forstner Image Venedig im Regen
07. Sarah Bray Image Give a Un baiser volé
08. Carola Image Fångad av en stormvind
09. Amina Image C'est le dernier qui a parlé qui a raison
10. İzel Çeliköz, Reyhan Karaca & Can Uğurluer Image İki Dakika
11. Kim Jackson Image Could It Be That I'm In Love
12. Dulce Pontes Image Lusitana paixão
13. Anders Frandsen Image Lige der hvor hjertet slår
14. Just 4 Fun Image Mrs. Thompson
15. Duo Datz Image Kan
16. Kaija Kärkinen Image Hullu yö
17. Atlantis 2000 Image Dieser Traum darf niemals sterben
18. Clouseau Image Geef het op
19. Sergio Dalma Image Bailar pegados
20. Samantha Janus Image A Message to Your Heart
21. Elena Patroklou Image SOS
22. Peppino di Capri Image Comme è ddoce 'o mare

* Baby Doll произхожда от Белград, а аз не мога да си издиря югославско знаме в тази поредица. :D

Сега предстои да видим изпълненията им и обсъдим едно след друго. По-нетърпеливите могат да изгледат целия конкурс тук.
Image
They can take away the rhythm, they can take away the gold. But they can never take away, no they can never take away my soul...

wasser95
Posts: 914
Joined: Sun May 05, 2013 10:20 pm

Re: Евровизия 1991/Рим, Италия

Post by wasser95 » Thu Jun 01, 2017 11:57 pm

01. Bebi Dol Image Brazil
21-во място|1 точка
Dragana Šarić по-известна като Bebi Dol е сръбска поп певица, родена в Белград, Югославия на 2 октомври 1962г. Šarić е родена в музикално семейство, така че не е изненада, че и тя започва да се занимава с музика. Още като тийнейджър се присъединява към групата Tarkus, а през 1981г. вече под псевдонима си Bebi Dol, тя издава и първия си солов сингъл. Първият солов албум на Šarić излиза на бял свят през 1983г. като в него участват много известни югославски музиканти. Следват участия в Египет, Югославия и дори Малайзия, преди през 1991г., след няколко неуспешни опита, Šarić да спечели югославската национална селекция и да представи страната си на песенния конкурс за Евровизия. След това певицата издава нови три студийни албума през 1995-та, 2002-ра и 2006-та година. Освен с музика Šarić се занимава и с актьорство, като най-значимата й театрална роля е на Офелия от Хамлет.

"Brazil" ("Бразилия") е заглавието на песента представила Югославия на песенния конкурс за Евровизия през 1991г. Нейни автори са Zoran Vracević и Bebi Dol, а изпълнителят е самата Bebi Dol. "Brazil" завършва на 21-во място само с 1 точка от журитата, но въпреки това, тя става голям хит в Югославия.
Промоционално видео:

Текстът

User avatar
eDonkey
still not tryin' to fit in
Posts: 7878
Joined: Mon Apr 29, 2013 3:45 pm

Re: Евровизия 1991/Рим, Италия

Post by eDonkey » Fri Jun 02, 2017 12:05 pm

Картичките са доста себични този път - изпълнителите трябва да пеят по една известна италианска песен. Предвид първото изпълнение, боже помилуй, какво ли ни очаква. :D

Много лоша идея да сложат оркестъра на сцената, особено на фона на брейк танците в първата песен изглежда абсурдна комбинация.

(SR)

Това на обложката да не е на Ебемчо украинския влогър травестит, сигурно вдясно трябва да е пък истинския образ на изпълнителката. Това на всяко ниво е подигравка с добрия вкус, а изпълнителката изглежда сякаш е обрала гардероба на детска градина. За повече автентичност можеше да излезе като участник в карнавала с плодове на главата.

Иначе песента се запомня лесно в комбинация с всичко, макар че винаги да ми е било проблемно аудиото за паметта. Много ми харесва танца на изпълнителката - ча-ча-ча. Не е нещо сложно, но поне не изглежда толкова аматьорско, колкото обещаваше в началото. Мисля, че малко са се престарали журитата този път да се показват като ценители за точно тази песен, беше редно повече точки да й дадат.

Тери Уогън казва в края:"And that's just the opening song, my goodness!" (lol) (lol)
Image
They can take away the rhythm, they can take away the gold. But they can never take away, no they can never take away my soul...

wasser95
Posts: 914
Joined: Sun May 05, 2013 10:20 pm

Re: Евровизия 1991/Рим, Италия

Post by wasser95 » Fri Jun 02, 2017 10:22 pm

(SR)

Определено доста слабичко от Югославия през тази година за разлика от предната. Песента всъщност е слушаема и дори се набива в главата, но изпълнението на живо е ужасно във вокално отношение, а и в стилистично също. Смятам, че класирането й е що-годе оправдано.

User avatar
eDonkey
still not tryin' to fit in
Posts: 7878
Joined: Mon Apr 29, 2013 3:45 pm

Re: Евровизия 1991/Рим, Италия

Post by eDonkey » Thu Jun 08, 2017 12:00 am

02. Stefán & Eyfi Image Draumur um Nínu
15-то място|26 точки
Stefán Hilmarsson е исландски рок изпълнител, съосновател на групата Sálin, издала 16 студийни албума, а соловата му кариера се простира в други 4.
За друго?!

"Draumur um Nínu" ("Мечта за Нина") е заглавието на песента представила Исландия на песенния конкурс за Евровизия през 1991г. Нейни автори са Eyjólfur Kristjánsson и изпълнителят Stefán Hilmarsson. Двамата изпълнители пеят за Нина, с която никога няма да бъде всеки от тях, но така и не става ясна причината. Макар песента да не достига особено високо класиране, тя и до днес остава една от най-популярните исландски песни и получава редовен еърплей на местна почва.
Промоционално видео:

Текстът
Image
They can take away the rhythm, they can take away the gold. But they can never take away, no they can never take away my soul...

wasser95
Posts: 914
Joined: Sun May 05, 2013 10:20 pm

Re: Евровизия 1991/Рим, Италия

Post by wasser95 » Wed Jun 14, 2017 12:08 am

(IS)

Задължителен топ 10, дори топ 5 за това според мен, не знам как журитата са го подценили толкова. :shock: Прекрасна мелодична балада с типичното за ЕВ песните от това време химн звучене в кулминацията в края - напълно заслужено е сред най-популярните евровизионни песни в страната си. :x Двамата изпълнители също така имат много интересни гласове поотделно, а пък заедно изнасят песента много убедително. Единствените ми забележки сякаш са към стайлинга, първообраз на Pollaponk, може би, но на вторите им отива повече определено. (lol)

(IS) (SR)

User avatar
eDonkey
still not tryin' to fit in
Posts: 7878
Joined: Mon Apr 29, 2013 3:45 pm

Re: Евровизия 1991/Рим, Италия

Post by eDonkey » Sun Jun 18, 2017 10:50 pm

(SR)

Много ми влезе под кожата тази Сърбия! (lol)
Видеото е задължително, впрочем, класика, режисирана от Емир Кустурица. Беби Дол е искала да представя Сърбия и няколко години по-рано, но остава втора след Ja съм за плес - това е доста по-хубава и сериозна песен, личат си и гласови данни в нея.

Местни наблюдатели си признават, че гласуването в този финал е било изцяло политическо предвид, че всички се готвят за война. Втори остава черногорската легенда, участвал и в конкурса няколко години преди това Даниел Попович - толкова типично юго песен от 80-те. Със сигурност щеше да даде по-добро класиране за Югославия, но той си остава изкупителна жертва на това всичко за него или всичко за Беби Дол.

(IS)

Не знам какво да кажа за това, много обикновена поп песен, която си минава и заминава. Трудно с този език ще се получат нещата с подобна песен, това на английски може да се класира второ, но на исландски трудно се възприема и дори не повдигам въпрос за нафталинените костюми и абсурдната лента за глава.

(SR) (IS)
Image
They can take away the rhythm, they can take away the gold. But they can never take away, no they can never take away my soul...

User avatar
eDonkey
still not tryin' to fit in
Posts: 7878
Joined: Mon Apr 29, 2013 3:45 pm

Re: Евровизия 1991/Рим, Италия

Post by eDonkey » Sun Jun 18, 2017 11:21 pm

03. Georgina & Paul Giordimaina Image Could It Be
6-то място|106 точки
Georgina Abela е малтийски музикант и изпълнител, родена на 23 април 1959 г. Тя е най-известна с успешните си участия за Малта в конкурса - не само като изпълнител (1991 г.), но и като композитор (1992 и 2001г.) и като беквокал (1996г.)
Paul Giordimaina е малтийски изпълнител, роден на 28 април 1960г. Роден е в музикално семейство и свири на пиано от 5-годишен, а след това завършва класическа и джаз музика. Кариерата му тръгва рязко нагоре като част от операта Giosna, благодарение на авторът на песента Paul Abela, през 1981г. По-късно пише музика (One Life, представила Малта през 2011г.) и изнася самостоятелни концерти.

"Could It Be" ("Би ли могло") е заглавието на песента представила Малта на песенния конкурс за Евровизия през 1991г. Нейни автори са Paul Abela (автор на малтийските песни от 1996 и 2001г. и диригент през 1993г.) и Raymond Mahoney. Двамата пеят за връзката помежду си и чувствата си - дали е сериозна или е просто една преструвка.
Промоционално видео:

Текстът
Image
They can take away the rhythm, they can take away the gold. But they can never take away, no they can never take away my soul...

User avatar
eDonkey
still not tryin' to fit in
Posts: 7878
Joined: Mon Apr 29, 2013 3:45 pm

Re: Евровизия 1991/Рим, Италия

Post by eDonkey » Mon Jun 19, 2017 11:58 am

04. Sophia Vossou Image I Anixi
13-то място|36 точки
Sophia Vossou е гръцка изпълнителка, родена на 5 декември 1961г. в гр. Патра, Гърция. Израства в Атина, където учи музика. Първият й по-сериозен успех е първото място в песенния конкурс в Солун през 1984г. Насочва се към рок музиката, а в средата на 90-те пее и фолк музика. Освен кариера на певица, тя е и дългогодишен радиоводещ, телевизионен водещ, актриса в телевизионни сериали и чести участия в предавания като местната версия на YOUR FACE SOUNDS FAMILIAR. Издала е 10 студийни албума.

"I Anixi" ("Пролет", на гръцки Η άνοιξη) е заглавието на песента представила Гърция на песенния конкурс за Евровизия през 1991г. Неин автор е Andreas Mikroutsikos - популярен гръцки композитор, който има и дългогодишна връзка с изпълнителката. "I Anixi" е рок-оперна балада, в която лирическата героиня казва на любимия си, че ако са заедно, ще бъде сякаш пролетта е започнала..
Промоционално видео:

Текстът
Image
They can take away the rhythm, they can take away the gold. But they can never take away, no they can never take away my soul...

Post Reply

Return to “"Eitt lag enn"/Още една песен”