Sanremo 2022 ще се проведе от 01 до 05 февруари 2022 отново в театър Аристон в Сан Ремо, но ще има промени в гласуването.
Ще участват 24 изпълнители. 22 избрани от от художествения директор на фестивала Amadeus, а двама ще бъдат избрани чрез Sanremo Giovani.
Отново ще НЯМА елиминации и всичките 24 ще се състезават в последната вечер, като победителят ще трябва да реши дали иска да ходи на Евровизия.
Тук ще отворя скоба - За къкъв такъв ми го разтягат 5 вечери? И ... "искаш ли дядо попе печено прасенце? относно победителя. Ако не искаш какъв го търсиш тогава там? Абе ... жабарска му работа.
Иначе ето как са решили да се случат нещата:
През първите две вечери, на 1-ви и 2-ри февруари, 24-те изпълнители ще представят своите песни (по 12 песни всяка вечер), като те ще бъдат гласувани само от журЕто на пресата, но ... журЕто за пресата ще бъде разделено в 3 различни категории: Преса, Radio & TV и Интернет, като гласовете на всяка категория ще бъдат с еднаква тежест. На третата вечер (3 февруари) всичките 24 изпълнители ще изпълнят песните си отново, този път за телевота на зрителите, което ще се брои като 50% от резултата, а останалите 50% ще дойдат от журЕто „Demoscopic 1000”.
Четвъртата вечер на 4 февруари ще се пеят кавъри, хитове от 60-те, 70-те или 80-те години, тук към тях може да се присъедини и друга италианска звезда по споразумение с RAI, а песента може да бъде международен хит, не непременно италиански.
Във финалната вечер на 5 февруари първите резултати ще бъдат определени чрез телевота и средна оценка на различните журЕта от предходните вечери. Най-добрите три изпълнители или ще се представят отново, или предишните им изпълнения на живо ще бъдат показани още веднъж и линиите ще бъдат отворени отново. След това победителят в Санремо 2022 ще бъде определен чрез 33% гласуване в пресата (печат + радио и телевизия + уеб), 33% журЕ на „Demoscopic 1000” и 34% телевот.
Ако сте го разбрали, значи сте гении, ако ли не ... значи и вие сте прости като мен.
С други думи ... ще има локуми, ластици, суматоха и безкрайни лакърдии до ранни зори, но ... рано сутринта на 5-ти февруари ще разберем кой аджеба ще пее за домакините. По принцип домакините се осират, така че ... аз лично нямам големи очаквания.